logo kuva
 

> Henkilöstö > Markku & Johanna Ovaska

   
  line_ver

OVASKAN PERHEEN ESITTELY

Markku & Johanna Ovaska

Markku (synt.1963) on tullut uskoon 1985. Hän on ollut pastorina 11 vuotta 100-jäsenisessä helluntaisrk:ssa lounais-Suomessa. Markku on toiminut vajaan vuoden apulaispastorina sekä kieltä opiskellen Englannin Cornwallissa. Hän on vienyt aktioryhmiä Keski-Eurooppaan vuodesta -87. Markku on puolisonsa kanssa käynyt lähetyskurssin Iso Kirja-opistolla 2002-2003, minkä jälkeen ollut lähetystyössä perheineen Saksassa. Vaimo Johanna (synt.1968) on ollut lähetyslapsena Etiopiassa ja Keniassa 8 vuotta. Hän on toiminut miehensä rinnalla seurakuntatyössä. Musiikki on ollut yksi olennainen osa heidän palvelustyötään. Perheellä on kaksi alaikäistä lasta. -Jumala vahvisti minulle antamansa näyn evankeliumin työstä Euroopassa eräällä evankelioimismatkalla piirtämällä ristin Euroopan ylle vuonna 1986. Tästä sai alkunsa ja nimensä tämä työmuoto kohdallani, Markku kertoo.

Perheen kotisivu

MARKUN KERTOMUS USKOONTULOSTAAN

Kirje Isälle!

Hei Isä! Haluaisin puhua Sinulle asioista, joista en ehtinyt Sinulle lähtiessäsi kertoa.

"Ota minut pois"

Eräs hyvin tuntemani nelivuotias poika rukoili ensimmäisen kerran elämässään Jumalaa seuraavilla sanoilla: "Jumala jos olet olemassa, niin ota minut täältä pois sillä en jaksa elää enää." Miksi tuo poika rukoili tuollaisen rukouksen? Hän asui Suomessa, maaseudulla ihan tyypillisellä maatilalla, kodissa, jossa ulkonaisesti kaikki tuntui olevan hyvin. Todellisuudessa seinien sisäpuolella oli paljon ongelmia. Perheen isä oli hyvä ja ahkera työntekijä mutta toisessa maailmansodassa mukana olo oli jättänyt voimakkaasti jälkensä hänen mielentilaansa. Iltaisin maistui alkoholi, joka vapautti aggressiot ja patoutumat. Perheväkivalta oli tuttua tuossa kodissa. Isä yritti käydä usein perheen ja etenkin perheen äidin päälle. Poika joutui elämään jatkuvassa päivittäisessä pelossa itsensä ja äitinsä hengen tähden. Hän kuuli äidiltään Jumalasta ja siksi hän rukoillen toivotti itsellensä kuolemaa jo pienenä poikana.

Onneton lapsuus jätti jälkensä

Suuri ihme on, että vaikka isä käytti usein aseenaan puukkoa tai jopa kirvestä uhatessaan kotiväkeään, niin kuitenkin tuo perhe säilyi hengissä ja pysyi yhdessä. Poika kasvoi ja samalla kasvoi jotain hänen sisimmässään. Siellä kasvoi viha ja katkeruus omaa lapsuutta ja erityisesti isää kohtaan. 12-vuotiaana poika koki Jumalan kutsuvan häntä, mihin hän vastasi luettelemalla omia ehtojaan Jumalalle. Pojan vastaus oli siis kielteinen. 15-vuotiaana hänelle tuli kiinnostus myös itämaisista itsepuolustuslajeista ja hän aloitti, vihaa täynnä, niiden harrastamisen.

Muutos parhaan kaverin elämässä

Nyt Isä varmaan arvaatkin jo, että kerron tarinaa perheestämme ja omasta elämästäni. 17-vuotiaana paras koulukaverini, jonka varmasti hyvin muistat, tuli luokseni ja kertoi, että hänen elämänsä on muuttunut täysin viime näkemästä. Tuo kaverini kertoi tulleensa uskoon. Oli kulunut ehkä kuukausi, pari etten ollut tavannut häntä. Hän oli jättänyt koulunsa kesken keskittyäkseen enemmän uuteen harrastukseensa nyrkkeilemiseen. Nyt hän tulee luokseni ja kertoo jotain mikä iski minuun niin voimakkaasti että tiesin meidän kulkevan eri teitä. Olemme yhtäkkiä kuin eri planeetalta, vaikka olimme olleet parhaat kaverit 9 ensimmäistä luokkaa pikkupojasta asti.

Olinhan minäkin rukoillut niin kuin monet muut

Hän kertoi minulle Jumalasta. No toki rehellisesti sanoen uskoin silloin että Jumala on olemassa. -Jos vaikka huoneessani räjähtäisi pommi, niin ei se järjestystä toisi vaan epäjärjestystä. Kuitenkin maailmassa on tarkka järjestys mitä tulee luontoon ja sen ihmeellisiin yksityiskohtiin. Siispä oletin että kaikki on täytynyt alkaa Jumalan luomisesta, muuten tämä maailma ei voi olla totta. Olinhan myös rukoillut monesti salaa tultuani myöhään kotiin reissuiltani ja illanvietoistani. Silloin usein rukoilin: "Jumala, anna minulle anteeksi mitä olen taas tänään tehnyt". Rukoilin myös aina silloin kun pelkäsin että tänään tapat äitini ja minut. Nyt yhtäkkiä tuo kaverini avasi minulle aivan uuden näkymän Raamatusta. Hän kertoi että siellä puhutaan Jeesuksesta. Mutta mistä ihmeen Jeesuksesta, kyselin. Hän selitti minulle: "Kuvittele, jos Jumalan ja meidän välillämme olisi kuilu, jonka yli et pääse ilman siltaa. Et edes kykene rakentamaan siihen sitä siltaa itse. Sitä paitsi se on totta. Siksi Jumala rakensi sen sillan itse. Se tapahtui Jeesuksen ristiinnaulitsemisessa. Jeesuksesta tuli välimies, ikään kuin silta sinun ja Jumalan välille. Et pääse taivaaseen jos et kulje sitä siltaa, sitä tietä, jonka nimi on Jeesus." Tajusin, että en siis kulkenut sitä Jeesus-tietä mutta en pystynyt luopumaan ajatuksesta että kaverit nauraa minulle jos lähden tunnustamaan uskoani Jeesukseen. No toki minä uskoin, mutta en uskaltanut tunnustaa sitä. Siksi yritin pian unohtaa hengelliset asiat.

Oman valintani hetki

Kului neljä vuotta. Törmäsin uskoviin nuoriin sisäoppilaitoksessa jossa opiskelin. Olin 21-vuotias. Kaikki tunsi minut hyvänä kaverina, johon voitiin turvautua jos vaikka tarvitaan fyysistä apua tappelussa. Elämä oli vauhdikasta ja tavallaan kivaakin. Mutta yhtäkkiä minut pysäytti törmääminen toisiin uskoviin. Tajusin että minäkin haluan Taivaaseen. Mennessäni eräänä iltana myöhään huoneeseeni, kuulin sisimmässäni sanat "Markku, tänään tai ei koskaan!". Ymmärsin että tämä on minun iltani ja mahdollisuuteni. Samalla tajusin yhden mielenkiintoisen asian: olin niin monta kertaa rukoillut Jeesusta ja saanut niin monia vastauksia. Niiden jälkeen olin taas tehnyt mitä halusin vasten Jumalan tahtoa, eli kääntänyt selkäni Hänelle. Ja taas pian rukoilin että auta Jumala minua jälleen. Miksi ihmeessä Jumala auttoi vaikka olin niin epäoikeudenmukainen? Nyt välähdyksenomaisesti tajusin syyn olevan siinä, että Hän rakastaa juuri minua todella paljon. Tuo Jeesuksen rakkaus oli se, joka mursi minun kovan kuoreni sinä iltana. Rukoilin lyhyesti: "Tässä olen, anna minulle kaikki anteeksi. Tahdon seurata sinua Jeesus". Tuon rukouksen jälkeen tiesin välittömästi että olen nyt matkalla kohti Taivasta enkä enää kohti kadotusta. Tien suunta muuttui kertaheitolla.

Tunnustin ensimmäisen kerran kavereille uskostani

Pian olin tilanteessa jossa en kuitenkaan olisi heti halunnut olla. Eräässä koulun huoneistossa puhuttiin Jumalasta kun menin sisään, ja samassa he kysyivät mitä mieltä minä olin. En voinut kieltää vaikka melkein vapisin ja hikoilin pelosta. Sanoin uskovani tuohon Jeesukseen ja valinneeni elämälleni uuden suunnan. Siitä hetkestä alkoi tuntua siltä, että jotain ihmeellistä intoa ja voimaa tuli elämääni. Raamattu sanookin että "sydämen uskolla tullaan vanhurskaaksi ja suun tunnustuksella pelastutaan"(Room.10:10). Sen jälkeen on ollut helppo tunnustaa vapaasti uskoaan Jeesukseen Kristukseen ja näin myös muut kuulevat Hänestä ja voivat löytää pelastuksen joka on valmistettu jokaiselle ihmiselle. Kaverini eivät uskaltaneet minua pilkata sillä minun maineeni oli sen verran kova, mutta kiusaa he tekivät salaa esim. laittamalla alakerran nyrkkeilysäkkiin painonnostokiekkoja että teloisin käteni iskiessäni säkkiä.

Viha sai uuden käänteen

Kerroin tässä että vihasin Sinua Isä. Usein olin pelännyt että vielä tapan Sinut jonain päivänä. Ajatukseni olivat hyvinkin sadistisia Sinua kohtaan. Hyvin pian kuitenkin huomasin että aloin rukoilla Sinun puolestasi. Jumalan rakkaus minua kohtaan oli muuttanut minut ja tunkeutunut elämääni Jeesuksen kautta. Koin että minun tulee antaa, ja pystyn antamaan anteeksi Sinulle Isä, vaikka Sinä et ollut muuttunut yhtään. Voin tänään sanoa että ensimmäisen kerran elämässäni rakastin Sinua isänä noista päivistä alkaen. Siihen en olisi itse pystynyt. Sen teki Jeesus minussa. Seurasin elämäni muutosta myös muissa asioissa ikään kuin sivusta katsellen ja ihmetellen. Jeesus lupasi Raamatussa että Hän antaa rauhan. Sen olin kokenut heti ensimmäisestä hetkestä asti kun "laskin aseeni ja antauduin" Jeesuksen omaksi samalla rukoillen syntejäni anteeksi. Hän lupasi antaa jotain sellaista mitä maailma ei voi antaa. Maailma oli antanut minulle monenlaisia asioita. Sekä huonoja että hyviä asioita, mutta ei mitään tällaista kuin nyt tämä rauha, lepo ja tietoisuus siitä että nyt koko elämäni on suuremmissä käsissä.

Isäni kuolinvuoteella

Rukoilin yli 12 vuotta että Sinä Isä pelastuisit. Sain olla rukoilemassa Sinun puolestasi vaimoni kanssa kun olit viimeisiä päiviä sairaalassa. Muistat varmaan kun keskustelimme ja kysyin voisimmeko rukoilla Sinun puolestasi että Sinäkin pelastuisit. Vastasit silmät kyynelissä myöntyvästi. Kahden ja puolen vuorokauden päästä tullessani jälleen Sinua sairaalaan katsomaan olit juuri lakannut hengittämästä ja tunsin lämpimästä kädestäsi enää sydämesi lyöntien pienet loppuvärinät. Olit tullut tämän elämäsi päätepisteeseen. Siunasin Sinut (srk:n pastorina) hautaan kertoen arkkusi äärellä monien sukulaisten läsnä ollessa jotain tästä Jumalan ihmeestä joka oli tapahtunut Sinun ja Jumalan välillä, sekä myös meidän välillämme.

Anteeksi Isä

Tänään olen pahoillani Isäni, että kerron vielä näitä tapahtuneita ikäviä asioita jotka olemme elämässämme ja perhepiirissä läpikäyneet. Mutta tiedät että teen sen vain siksi, että ihmiset tajuaisivat että on olemassa jotain suurempaa, joka voi muuttaa ihmisen elämän täydellisesti. Se jokin on Jumalan rakkaus Jeesuksessa Kristuksessa. Kirjoitan tämän siksi että jokainen ihminen ymmärtäisi vastaanottaa Jumalan antaman suunnitelman elämäänsä Jeesuksessa. Vasta sen jälkeen voi ymmärtää miksi Jumala on itse kunkin meistä tänne luonut. Tiedän että Sinäkin Isä sait kaiken anteeksi kun vastaanotit Jeesuksen elämääsi. Siksi tiedän että näemme kerran toisemme Taivaassa eikä siellä enää näitä ikäviä asioita muistella. Siellähän kaikki on jo täydellistä. Toivon että näemme myös yhdessä hänen kanssaan joka tätä kirjettäni lukee. Ja tietenkin näemme jos hän rukoilee Jeesusta elämänsä.

Poikasi Markku

Sinulle joka luit:

Kun olet rukoillut Jeesusta elämääsi tai haluat kuulla lisää Jeesuksesta, niin hakeudu ristiinnaulittuun ja ylösnousseeseen Jeesukseen tunnustavien uskovien seurakuntaan. On tärkeää että Sinulla on ns. hengellinen koti jossa voit kasvaa uskossasi sekä oppia lisää Raamatusta ja Jumalan tahdosta. Tee hyvä valinta elämässäsi, ja tee se nyt. Kyse on Sinusta itsestäsi ja tulevaisuudestasi. Missä Sinä aiot viettää iankaikkisuutesi? Raamattu sanoo että taivaaseen on vain yksi tie ja se on Jeesus Kristus. ( Joh 6:14 )

 

 
line_hor